4.1.1 Dodaj novo

 1. V zavihku „produkcija“ odprite podzavihek „uprizoritve“.
 2. Kliknite desno zgoraj „dodaj“.
 3. Odpre se vam pogovorno okno, kamor boste vpisovali različne podatke o uprizoritvi. Pozor! Vpišite tudi uprizoritve, ki bodo pri vas gostovale. V tem primeru je dovolj naslov in producent. Zakaj? Ker bo v modulu “mesečni plan” tisti, ki planira vaje in predstave, to gostujočo predstavo dal na mesečni plan - in bo jo zajel od tukaj. Torej: ne pozabite vnesti tudi načrtovanih gostujočih uprizoritev.
 4. Splošno.
 5. Glavni podatki
 6. Datum premiere.
 7. Gostujoča. To polje je predvideno kasneje za planiranje. Ko bo planer dal na mesečni plan gostujočo uprizoritev.
 8. Številka uprizoritve. IFI bo kreirala neko svojo številko. To številko lahko vi prepišete! Primer: Lahko jo prepišete z „1“ in bo to pač prva premiera v novem koledarskem letu. Ali: Tej novi uprizoritvi dodelite naslednjo zaporedno številko vaše premiere: npr. 988 (zelo uporabno, če želite nekoč voditi arhiv vseh uprizoritev, usklajen analogen in e-arhiv, in bo dodeljena številka uprizoritve enotna - tako v IFI, kot v vašem arhivu npr. plakatov, skic … Na ta način uporabljate to številko kot nekakšno „emšo“ uprizoritve. Skratka: ali pustite številko, ki jo je generirala IFI, ali prepišete poljubno v svojo številko (seveda kasneje IFI ne bo dovolila dveh enakih številk.)
 9. Stanje uprizoritve. Za nove premiere v poslovnem letu 2016 izberete „Predprodukcija, v fazi poziva“. Za ponovitve iz preteklih sezon izberete: „Postprodukcija“. „Arhivirana“ pomeni: uprizoritev je šla s programa, scenografija v „razrez“, vsi podatki o uprizoritvi v e-arhiv. „Produkcija - program je potrjen“ - delamo na tem, da ko boste nekoč z IFI kreirali Potrjeni program dela, da se bo uprizoritev samodejno premaknila iz statusa „v fazi poziva“ v status „program je potrjen“. Ko bo planer uprizoritvi dal nekoč prvo vajo, bo šla samodejno v fazo „produkcija“. Ko ji bo planer dal prvo ponovitev, se bo samodejno premaknila v status „postprodukcija“. S tem se vam v tej fazi ni treba ukvarjati.
 10. Dodatni naslovi. Projektu lahko dodelite vaš interni, delovni naslov. Da nekoč na tedenskem planu ne bi jemali preveč prostora, lahko dodelite kratek delovni naslov (npr. Matiček; v mislih pa imamo naslov Ta veseli dan ali Matiček se ženi). Angleški naslov: tu ni mišljen naslov izvirnika, pač pa, če greste kam na mednarodno gostovanje, naslov, kakor ga prevedete za potrebe nastopov v tujini.
 11. Produkcija. Producent: Lahko določite še druge producente. Enega koproducenta ali več njih. Pozor! Poslovnemu partnerju ste v Seznamih morali odkljukati možnost “producent” (glej korak 2.3)
 12. Matični oder. Tukaj so zdaj na voljo prostori, ki ste jih dali v „seznami-prostori“. „Matični oder“ je mišljen tisti prostor/oder, kjer bo uprizoritev imela premiero.
 13. Besedilo. Uprizoritev bo večinoma nastala na osnovi neke dramske predloge - teksta. Uprizoritev lahko “povežete” z enim besedilom (vnosno polje besedilo) in z večimi inačicami ostalih tekstov (priponke in komentarji). Npr.: „uprizoritvena verzija“, „inspicientska knjiga“, „tonska knjiga“, „lučna knjiga“, npr. „teskt - črtan“ npr. „tekst - angleški podnapisi“, npr. „tekst - kompilacija”, npr. „nelektoriran tekst“ ipd. Skratka: Sočasno bo nastajal v IFI e-arhiv besedil. In kot vidimo, je na določeno uprizoritev vezanih lahko kar nekaj dodatnih tekstov. V tem koraku ste torej povezali “naslov uprizoritve” z “besedilom”, ki ste ga v koraku 3.1 že vnesli v arhiv besedil.
 14. Datum zadnje ponovitve. Nekoč, čez leta, bo uprizoritev X šla z repertoarja. Ko ji bo planer določil, da je to zadnja ponovitev, bo tu viden datum zadnje ponovitve. Če boste IFI nekoč uporabljal za arhiv svojih starih uprizoritev, boste pač tu označili, kdaj ste zadnjič odigrali neko uprizoritev.
 15. Načrtovano število vaj. Tu lahko planer določi predvideno število vaj. Pomembno zanj, ker ga bo IFI v modulu „planiranje“ opomnila na to število.
 16. Lastnosti. SURS poznamo.
 17. Vrsta uprizoritve. Če ste si v „seznami“ kreirali svoj poljubni šifrant, lahko zdaj tu uprizoritev uvrstite v eno od kategorij, ki ste si jo sami definirali. Izkoristite tole možnost - po vaših potrebah in željah.
 18. Trajanje: v minutah, z odmori vred. Predvideno seveda za uprizoritve, ki so že imele premiero. (Kot vidite je IFI mišljena tako, da pri njej začenjamo s Pozivom in se potem k njej vračamo: po premieri npr. dopišemo čas trajanja, pred izidom gledališkega lista bo urednik zadnjič korigiral zasedbo ter jo „zaklenil“ itd).